top of page
Zoeken

Veiligheid in het verkeer én vooral rond de scholen

  • Foto van schrijver: De Witte Zebra
    De Witte Zebra
  • 31 aug 2023
  • 2 minuten om te lezen

Met de start van het nieuwe schooljaar dringt er zich opnieuw een hekel probleem aan. Want

verkeersveiligheid is een essentieel aspect van ons dagelijks leven, vooral in de buurt van scholen en met het openbaar vervoer. Kinderen, jongeren en pendelaars zijn vaak kwetsbare weggebruikers en verdienen een veilige omgeving.


Verkeersveiligheid rond scholen

Kinderen zijn onze meest waardevolle bezittingen, en het waarborgen van hun veiligheid op de weg moet een prioriteit zijn. Scholen zijn drukke plaatsen tijdens haal- en brengtijden, en het risico op ongelukken is aanzienlijk. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

  1. Verkeersdrempels en zones met beperkte snelheid: Het instellen van verkeersdrempels en zones met beperkte snelheid, zone 30 in de buurt van scholen kan de snelheid van voertuigen verminderen en de kans op ongevallen verminderen.

  2. Veilige oversteekplaatsen: Het creëren van duidelijk gemarkeerde en goed verlichte oversteekplaatsen met toezicht kan ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen oversteken.

  3. Verkeerseducatie: Scholen integreren vaak verkeerseducatie in hun curriculum voor de kinderen om hen van jongs af aan te leren hoe ze zich veilig op straat kunnen begeven.

  4. Op tijd vertrekken naar school of werk: Iedereen kent het gevoel van tijdsdruk en heeft zich wel eens extra moeten haasten naar school of werk, maar wist je dat net dat opgejaagde gevoel je oplettendheid kan verminderen.



Verkeersveiligheid bij Openbaar Vervoer

Openbaar vervoer is een integraal onderdeel van een station en een schoolomgeving. Het biedt een duurzaam alternatief voor privévervoer, en is een sociaal gebeuren. Toch moeten ook hier stappen worden ondernomen om extra veiligheid te waarborgen:

  1. Perronveiligheid: Heldere aanduidingen, fysieke barrières en waarschuwingssystemen kunnen voorkomen dat mensen onbedoeld op de sporen terechtkomen, of deze zomaar oversteken.

  2. Toegankelijkheid voor iedereen: Openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor mensen met mobiliteitsbeperkingen, zodat zij veilig en zonder obstakels kunnen reizen.

  3. Beveiliging in voertuigen: Beveiligingsmaatregelen zoals camera's en aanwezigheid van personeel kunnen de veiligheid van passagiers waarborgen, vooral wanneer het vroeger donker wordt 's avonds.

  4. Voldoende ruimte voorzien: Net zoals overal zijn er eveneens besparingen in het openbare vervoer. Het gevolg hiervan zijn minder treinen of bussen, waardoor de (zit)plaatsen beperkt worden. Ik zie vaak bussen rijden waarin de (school)kinderen en mensen als sardines in een doosje zitten. Dit brengt ook extra risico's met zich mee als de bus bijvoorbeeld onverwachts hard moet remmen.


Conclusie

Verkeersveiligheid rond scholen en openbaar vervoer mag niet over het hoofd worden gezien. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen, zowel van personen, scholen en steden en gemeenten om ervoor te zorgen dat deze gebieden veilig zijn voor alle weggebruikers. Door een combinatie van infrastructuurverbeteringen, verkeerseducatie en extra middelen kunnen we stappen zetten naar een veiligere mobiliteits- en schoolomgeving voor iedereen.




 
 
 

Comments


bottom of page